Almanya’da atıklarımızı bir arada tek bir çöp kutusuna atmıyoruz; aksine, ayrı ayrı topluyoruz. Atıkları doğru bir şekilde ayrıştırmak, geri dönüştürülebilir materyallerin tekrar kullanılabilmesi için çok önemlidir. Almanya’da bu işlemler nasıl yapılıyor ve çöp kutularının farklı renkleri ne anlama geliyor? Tüm bu bilgileri bu yazıda bulacaksınız.
İsrafı Önlemek İçin İpuçları
Çok fazla çöp üretmeme konusunda da çaba gösterebiliriz. Almanya’da “ambalajsız mağazalar” adı verilen, ürünlerini ambalajsız satan dükkanlar var. Bu mağazalarda çoğu zaman temizlenip tekrar kullanabileceğiniz kaplar sağlanıyor. Ambalajsız alışverişin bir diğer yolu da haftalık pazarlardır. Alışveriş yaparken yanınıza bir alışveriş çantası getirmeyi unutmamanız yeterli.
Çöp Kutularının Renk Kodları
Alman evlerinde genellikle farklı renklerde çöp kutuları bulunmaktadır: sarı, mavi, kahverengi ve siyah. Sarı çöp kutusuna plastik, metal ve kompozit ambalajlar atılır. Mavi çöp kutusu kağıt ve karton için, kahverengi organik atıklar için ve siyah ise genel evsel atıklar için kullanılır.
Depozitolu Ürünler
Almanya’da içecekler çoğunlukla depozitolu şişe veya kutularla satılır. Boş şişe veya kutuyu geri getirerek depozito ücretini geri alabilirsiniz.
Özel Atıklar
Cam, pil ve elektrikli cihazlar gibi özel atıklar için ayrı toplama sistemleri var. Hatta eski piller veya ampuller, genellikle süpermarketlerde iade edilebilir.
Büyük Atıklar ve Tehlikeli Maddeler
Bazı şehirlerde, büyük atıklarınızı veya tehlikeli maddeleri bırakabileceğiniz geri dönüşüm merkezleri mevcuttur. Eğer büyük eşyalarınızı kendiniz götüremiyorsanız, belediyenin atık yönetimi ile iletişime geçerek bu tür eşyaların evden alınmasını sağlayabilirsiniz.
Sonuç
Almanya’da atık ayrıştırması biraz disiplin gerektirse de, aslında karmaşık değildir ve çevreye faydalıdır