Forum Açıldı! Almanca ve Almanya hakkında merak ettiğiniz her konuyu sorabilirsiniz. Öğretmenlerimiz cevaplayacaktır. Gitmek için tıkla.

Almanya’da Karnaval

Kış aylarında Almanya’nın birçok bölgesinde Fastnacht ya da Fasching olarak da adlandırılan karnaval kutlanır. Peki bu süre zarfında gerçekte neler oluyor? Almanya’daki “närrische Zeit “ın (palyaço zamanı) en önemli geleneklerini açıklayacağız.

Karnaval mevsimi bazıları için o kadar önemlidir ki ona “beşinci mevsim” derler. Aslında “närrische Zeit” daha Kasım ayında, yani on birinci ayın on birinci günü, on birinci saatin on birinci dakikasında (11.11. saat 11:11’de) başlar. Karnavalın düzenlendiği bölgelerde, karnaval etkinlikleri bu saatten itibaren düzenli olarak gerçekleşir. Karnavalın doruk noktası Paskalya’dan altı hafta önce gerçekleşir. Bu yıl 24-28 Şubat tarihleri arasına denk gelmektedir. Kutlamalar farklı bölgelerde çok farklı görünüyor. Lokasyonlarımızdan ikisi “karnavalın kaleleri” olarak adlandırılan (karnavalın özellikle büyük ölçekte kutlandığı şehirler) Köln ve Radolfzell’de.

🤡 Karnaval gelenekleri
Karnavala aşina olmayanlar, normalde bazen ciddi olan Almanların birdenbire Pippi Uzunçorap ya da Minyonlar gibi giyinerek sokaklarda şarkı söyleyip dans etmelerine çok şaşırırlar. Giyinmek karnavalın önemli bir parçasıdır ve genellikle çok güzel ve özenle yapılmış kostümler görürsünüz. Fazla çaba harcamadan katılmak istiyorsanız, çizgili çoraplar, kırmızı bir palyaço burnu ve yüz boyaları satın alın. Ayrıca dolaptan mümkün olan en renkli kıyafetleri bulun ve palyaço kostümü tamamlandı!

Karnaval anaokullarında, okullarda ve ayrıca işyerlerinde kutlanır, ancak genellikle sadece belirli bir günde. Örneğin Köln’de bu, Straßenkarneval’in (sokak karnavalı) resmi olarak başladığı Perşembe günü olan “Weiberfastnacht “tır. Ama aynı zamanda oturumlar halinde de kutlanır. Bunlar, tıpkı tiyatroda olduğu gibi, sahne programı olan salon etkinlikleridir. Toplantıların merkezi bir bileşeni Büttenreden’dir. Bu konuşmalar genellikle şiir gibi kafiyelidir ve bir kürsüden (“Bütt”) yapılır.

*Karnaval sokaklarda, özellikle de kalelerde gerçekleşir. Karnaval geçit törenlerinde, kılık değiştirmiş gruplar şehirde yürür, müzik yapar, şarkı söyler ve kutlama yapar.

🎉 Köln’de Karnaval – Kölle Alaaf!
Köln Karnavalı dünyaca ünlüdür. Rosenmontag (Gül Pazartesi) geçit töreni Almanya’nın her yerinde ve yurtdışında televizyonda yayınlanır. Rosenmontag resmi tatil olmamasına rağmen Köln’de neredeyse hiç kimse o gün çalışmaz. “Kölle Alaaf!” Köln’ün karnaval çığlığıdır ve karnaval boyunca her yerde duyulabilir.

Sokak karnavalı, Rosenmontag’dan önceki Perşembe günü, Weiberfastnacht’ta (“Weib”, “kadın” için kullanılan eski bir kelimedir) başlar. Bu günde kadınların erkeklerin kravatlarını kesmelerine izin verilir. Dolayısıyla bu günde kravatı kesilmiş birçok erkek görürseniz şaşırmayın!

Weiberfastnacht ile Karnaval Salı günü arasında Köln’ün “Veedeln” (şehrin farklı mahallelerine verilen isim) bölgesinde birçok farklı karnaval geçidi düzenlenir. Köln’deki sokak karnavalının altı gününde çok sayıda insanın giyinip kuşandığını, geçit törenlerini izlediğini ve ardından barlarda birlikte kutlama yaptığını göreceksiniz. Tipik Alman karnaval müzikleri çalınır ve elbette herkes bu müziklere eşlik edebilir.

Videomuzda Köln’de karnavalın nasıl kutlandığını görebilirsiniz (tabii ki pandemi olmadan 😉)

🎊 Radolfzell’de Fasnet – Narri, Narro!

Konstanz Gölü’nde beşinci sezon “Fasnet” olarak adlandırılır. Radolfzell’deki sokak karnavalı Gül Pazartesi’nden önceki Çarşamba günü “Hemdglonkerumzug” ile başlıyor. Bu geçit törenine herkes katılabilir, sadece beyaz bir gecelik giymeniz ve örneğin tencere kapaklarıyla çok fazla gürültü yapmanız gerekir. Gürültünün (kötü) kış ruhlarını uzaklaştırması beklenir. Radolfzell Karnavalı’nda önemli olan “Narri, Narro!” diye sırayla bağırmaktır: Biri size “Narri” diye seslenirse, siz de ona “Narro” diye karşılık verirsiniz.

Radolfzell’de Fasnet’in en önemli etkinliği Rosenmontag’dan önceki Perşembe günü düzenlenen “Schmotzige Dunschtig “dir. Karnaval grupları Carl Duisberg Eğitim Merkezi de dahil olmak üzere okullara gelir ve öğrencileri dersten çıkarır. Daha sonra önce dil okulunda, öğleden sonra da sokakta kutlama yaparlar. Radolfzell’deki önemli bir unsur, pazar meydanındaki “Schmotziger Dunschtig” üzerine dikilen renkli kurdelelerle süslenmiş aptal ağacıdır.

😥 Karnavalın Sonu
Kutlamalar Rosenmontag’dan iki gün sonra, Kül Çarşambası’nda sona erer. Köln ve Radolfzell de dahil olmak üzere birçok bölgede Kül Çarşambası gecesi büyük bir saman bebek (“Nubbel” olarak adlandırılır) yakılır. Bu bebeğin karnaval günlerinde işlenen tüm günahları ortadan kaldırdığı varsayılır. Kül Çarşambası, Paskalya’ya kadar sürecek olan Hıristiyan perhiz döneminin başlangıcını işaret eder. Karnaval adını muhtemelen buradan almıştır: Latince “carne vale” kabaca “elveda – et” olarak tercüme edilir.

Paylaş:

Yorum Ekle

Kategoriler

İlgileneceğini düşündük

Türkiye ve Almanya Asgari Ücret Karşılaştırması 2024 Asgari ücret, bir ülkenin ekonomik koşulları, yaşam maliyetleri ve işgücü piyasası açısından önemli...
  • Blog
  • Ağustos 20, 2024
Almanya Vize Başvuru Rehberi 2024: Vize Türleri, Başvuru Süreci ve Gereken Belgeler Almanya, dünyanın en popüler seyahat destinasyonlarından biri olmasının...
Bundesliga: Alman Futbolunun Zirvesi Bundesliga, Almanya’nın en üst düzey futbol ligi olup, dünyanın en prestijli futbol liglerinden biri olarak kabul...
  • Blog
  • Ağustos 18, 2024
Open chat
Çevrimiçiyiz 👋